English version

 
Kennelbemutató
Yorkshire Terrier
Kutyáim
Alomhírek, eladó yorkshire terrier kiskutyák
Yorkshire terrier képek
Kikerült kutyáim
Hasznos tanácsok kezdő yorkie tulajdonosoknak
Yorkshire terrier kutyakozmetika
Elérhetőség

Kedves Yorki gazdi!

Egy kis segítség a kutyus tartásáshoz, neveléséhez.

Egészség: Kutyusuk egészsége egyaránt fontos mindkettőjüknek, hiszen egy kutya csak betegségektől mentesen tud boldog életet élni, ráadásul bizonyos betegségek Önre is veszélyesek lehetnek. Mielött hazavinné kiskutyáját, javasoljuk, érdeklődjön körbe környezetében, hol található megfelelő állatorvos,akihez szükség esetén (betegség, baleset, oltások, féreghajtás) fordulni lehet. Jó, ha az állatorvos az első oltásokat otthon tudja beadni és nem kell a kiskutyát a rendelőbe elvinni.Ezenkívül nem árt, ha hétvégeken is elérhető.

Non-stop állatorvosok ha baj van:

Szent István egyetem: 478-4200 (1078 Bp. István u 2.)
Állatkórház: 350-1166, 350-0361 (1135. Bp. Lehel u 43.)
Non stop klinika: 290-8970 (Bp. Rádai u 67.)
Budai Non- stop:310-1106 (1112. Péterhegyi u 46.)
Állatmentő: 06-30-942-0987

Oltások: Kölyökkutyák esetén a megfelelő immunizálás érdekben oltássorozatot szoktak alkalmazni, melynek rendjét inden állatorvos maga határozza meg. Ameddig az első 4 oltást meg nem kapta nem szabad utcára vinni a kiskutyát. Ahogy megkapta ezeket a kölyök,minél többször vigyük sétálni, kutyák közé játszani, tavasztól úszni, kutyasuliba, stb. a megfelelő szocializáció érdekében.

Paraziták:
-Külső élősködők: Ide sorolhatók a bolhák és kullancsok (stb.) Ezek azok, melyek ellen elsősorban védekezni kell, az év minden szakában. Jelenleg már több, megbízható készítmény van forgalomban, melyekkel adott (havi, háromhavi) időközönként kell kezelni az állatot (Adventix, Ex-spot, stb.) Ezekről állatorvosánál érdeklődhet. A bolhák allergiát, a kullancsok halálos betegségeket okozhatnak, ezért különösen fontos, hogy ügyeljünk erre. Amennyiben egy kutya csak kertben él, akkor is fontos a védekezés!
-Belső élősködők: Ide a különböző férgek sorolandók. Ma már kaphatók (állatorvosnál, állatpatikában) olyan féreghajtók, melyek hatása széles spektrumú, így a Magyarországon előforduló fajok legtöbbjére megfelelő. Féreghajtás évi egy alkalommal (a veszettség elleni oltás időpontjában) kötelező, de javasoljuk, hogy legalább félévente tegye ezt meg! Ahol gyermek van a családban, aki a kutyával érintkezik, ott a negyedéves féreghajtás is előnyös. Amennyiben több állat (kutya, macska) van egy helyen, ott mindig egyszerre kell minden állatot kezelni, így egymást sem fertőzhetik vissza. Féreghajtást első alkalommal legalább kétszer, 2 hetes különbséggel kell végezni (amennyiben ezután még a székletben férgek láthatók, újabb 2 hét után ismételni kell), utána elegendő a fél/negyedévi ismétlésnél egyszer is elvégezni.

Ápolás: Érdemes minél hamarabb hozzászoktatni a kiskutyát a szőrzet ápolásához. Érdemes havonta hozzáértő kutyakozmetikushoz vinni a kutyust. Amenyiben a kutyust szeretnék kiállitásra vinni, akkor speciális szőrápolást igényel. A kutyus fülét rendszeresen ellenőrizni kell! A hallójárat és környéke mindig tiszta és szagtalan legyen! Tisztitására alkalmas készitményeket állatpatikában lehet kapni. Ha barna, rosszszagú lerakodásokat, gyulladást fedez fel, állatorvoshoz kell furdulni! Karomápolás: Időnként ellenőrizni kell a karmokat, hogy nem túl nagyok-e?

Etetés: A fiatal kutya megfelelő etetése rendkivül fontos, kihat a fejlődésére, egészségére, szokásaira. A kölyökkutyát korától függően napi 3-4-szer (4 hónapos korig napi 4-szer, 6 hónapos korig napi3-szor) 6 hónapostól 12 hónapos korig napi 2-szer, utána a felnőtt állatot naponta 1 alkalommal kell etetni. Ezt célszerű napi fix időpont(ok)ban végezni. A kutya előtt csak ilyenkor legyen táplálék, más esetekben ne! Friss, tiszta vizet mindig biztosítsunk neki! A kutya alapvetően húsevő állat, de emellett másfajta tápanyagokra is szüksége van. A legpraktikusabb előre gyártott kutyatáppal etetni, melyben minden szükséges tápanyag benne van.Ajánlott PROFESSZIONÁLIS MINŐSÉGŰ táppal etetni! Ezeket a tápokat csak szakboltokban, vagy állatorvosoknál lehet kapni. Az áruk tény, hogy magasabb, mint a bevásárlóközpontokban kapható tápoké, de ezek tartalmaznak plusz anyagokat, egészségvédők, kitűnő minőségű alapanyagok felhasználásával készülnek. Ráadásul ezen tápoknak a kezelésük is könnyű. Minden táp zacskó/zsák oldalán található egy táblázat, mely azt mutatja meg, kb. mennyi szükséges abból kedvencének. Ez mindösszesen csak iránymutató, hiszen egy kutya tápanyagigénye aktivitástól, tartási körülményektől, a kortól egyaránt függ. Egy kutya kondíciója akkor tekinthető megfelelőnek, ha bordái nem látszanak ki, de a bőrön finoman végighúzva a kezünket, érezzük azokat.

Egyéb: A kutyák átlagos testhőmérséklete 38.5 C fok körül van. Ha kutyája bágyadt, rosszkedvű, javasolt megmérni végbélben, és probléma esetén azonnal állatorvoshoz fordulni. Ha kutyája szánkázik, azaz a fenekén ülve csúszkál, húzza magát a földön, forduljon állatorvoshoz! Ilyenkor legtöbbször a bűzmirigye telt meg, de akár féregfertőzésre is utalhat. A fénytelen, rossz minőségű szőrzet, a lesoványodás, kedvetlenség egyaránt betegségre utaló jel. Ha kutyája nem mozog eleget, vagy nem kellően kemény talajon, akkor körme megnőhet! Ügyeljen rá, hogy ne nőjenek túl, ha ez előfordulna állatorvosnál, vagy kutyakozmetikusnál vágassa le!

Sétáltatáshoz szükség lesz megfelelő pórázra (flexi). Nyakörv, vagy hám mindig legyen a kutyán! A legjobb ezt egy külön kis tokkal is ellátni, melyen egy apró papíron feltüntethetjük a nevünket, címünket, telefonszámot, hogy a kutya elvesztése után megtalálója segíthessen hazajuttatni. Szerezzen be kedvencének néhány játékot is! A kölyökkutyák és a felnőttek is szeretnek játszani.

Nevelés: Egy kutyát mindenképp nevelni kell, méghozzá attól a perctől kezdve, hogy hozzánk kerül. Alapelvek: A kutyával szemben legyünk mindig következetesek, és türelmesek. A kettőnek ötvöznie kell egymást ahhoz, hogy gyorsabban, vagy lassabban eredményt érhessünk el. Két dolog amit mindenképpen meg kell tanítani kutyánknak: a behívás és az úttestnél megállás!!! A kutya nevelését praktikus pozitív módszerekkel végezni, így mindig örömmel fog szót fogadni nekünk. Jutalmazhatunk egy kutyát játékkal (labdával, vagy bármilyen más, neki kedves játékszerrel), jutalomfalattal (kutyáknak kialakított, speciális falatkákkal, sajt-, párizsi- , virslidarabkákkal, illetve száraztáppal), vagy pedig egyszerűen dícsérettel, szép szóval, simogatással. Kutyája válogatja, melyiknek mi tetszik a legjobban. Amennyiben az előbbi kettő közül (játék, jutalomfalat) választunk, abban az esetben viszont sose feledkezzünk el mégis újból és újból megdicsérni a kutyát, hiszen így tanulja meg értékelni az ember gesztusait, ami nagyon fontos. Legtöbbször csak pozitív módszerekkel nem lehet egy kutyának mindent megtanítani, néha megesik, hogy meg kell büntetni. Sokszor elég a hangosabb, mély hanghordozású FÚJ! NEM SZABAD! vagy MIT CSINÁLSZ?. Amennyiben ez nem elegendő, akkor javasolt a kutya felemelése a nyakánál fogva és attól függően, hogy ez önmagában hatásos-e vagy sem, kissé meg is rázható a grabanca. A kutyát csak akkor büntesse meg, ha szemtanúja volt a helytelen cselekvésnek és csak közvetlen azután, azonnal tegye meg ezt, különben a kutyája nem fogja érteni, miért kapott ki - ezzel pedig csak árt neki! A kutyát minél hamarabb szoktassuk tömegközlekedéshez, vagy ha autónk van akkor ahhoz!!!

Szobatisztaság: Szobatisztaságra minden kutya megtanítható, függetlenül a korától, vagy ivarától. Ahogy az embergyerek sem szobatisztán születik, hanem annak kialakulása egy bizonyos korhoz kötötten alakul ki, ugyanígy van ez a kutyakölyökkel is. Általában egy kiskutya minden egyéb ráhatás nélkül is előbb utóbb szobatisztává válik, de van pár módszer, amellyel gyorsíthatjuk ezt a folyamatot. A kölyök legtöbbször evés, alvás, ivás, játék után akarja elvégezni a dolgát, így ha e tevékenységek után időzítjük levitelét/kiengedését, nagyobb esélyünk van elkapni az eseményt. Ha kertünk van, azaz kertes házban akarjuk szobatisztaságra szoktatni, akkor is menjünk ki vele mindig. Amikor kiskutyánk kint végezte el a dolgát, mindig nagyon dicsérjük meg, és örüljünk látványosan annak, hogy nekünk milyen ügyes és okos kutyánk van. Ez jó hatással szokott lenni rájuk és könnyen megértik, minek is örülünk ennyire. A szobatisztaságra nevelést nagymértékben elősegíti az, ha gyakran visszük le/engedjük ki a kölyköt. Így többször kap lehetőséget dolga elvégzésére.Az orrát NEM SZABAD belenyomni a pisi-kakijába! EZ TÉVHIT, hogy ettől ő szobatiszta lesz!!!

Remélem sok szép együtt töltött évvel okoz a kiskutya örömöt az egész családnak:-)

Dávidné, Zsuzsa

Best Princess Kennel

 

 

 

C 2004-2007 Minden jog fenntartva! Az oldalt készítette: Kámfor